Ekonomi Manşet

Asgari ücret 2023 için TİSK ve hükümetten peş peşe açıklama! Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan asgari ücret talimatı!

Son dakika haberleri…Asgari Ücret Tespit Komisyonu yarın toplanıyor. ‘Asgari ücret ne kadar olacak’ sorusu gündemdeki sıcaklığını giderek artırdı. Komisyonda yer alan işveren tarafını temsil eden TİSK’ten ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet..

Asgari ücret 2023 için TİSK ve hükümetten peş peşe açıklama! Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan asgari ücret talimatı!

Son dakika haberleri…Asgari Ücret Tespit Komisyonu yarın toplanıyor. ‘Asgari ücret ne kadar olacak’ sorusu gündemdeki sıcaklığını giderek artırdı. Komisyonda yer alan işveren tarafını temsil eden TİSK’ten ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’dan yeni asgari ücret için peş peşe açıklama geldi.

Asgari ücret 2023 için TİSK ve hükümetten peş peşe açıklama! Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan asgari ücret talimatı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hükümete talimatını verdi. Öte yandan asgari ücret Ocak 2023’te yüzde 54,7 artışla hem TL hem de döviz bazlı rekor kırmıştı. Mevcut durumda net asgari ücret 8506 TL, brüt asgari ücret ise 10008 TL olarak uygulanıyor. İşte masadaki rakamlarla beraber yeni asgari ücret için tüm detaylar…

Son dakika haberi…Asgari ücrete zam geliyor. Temmuz döneminden itibaren uygulanacak yeni asgari ücret için TÜRK-İş, TİSK ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bir araya gelerek uzlaşma arayacak.

ASGARİ ÜCRET İÇİN PEŞ PEŞE AÇIKLAMALAR

Asgari Ücret Komisyonu toplantısı öncesi işveren tarafını temsilen TİSK’ten açıklama geldi.

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, asgari ücrete yapılacak ara zamla ilgili, “İstihdamı aksatmayacak sürdürülebilir ama dengeli, çalışanın da işverenin de beklentisini dikkate alan bir tutarın belirlenmesini istiyoruz” dedi.

YENİ ASGARİ ÜCRET İÇİN BİR AÇIKLAMA DA CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI CEVDET YILMAZ’DAN

Cevdet Yılmaz şu ifadeleri kullandı:

Çalışan kesimlerin ücretlerinin enflasyon karşısında erimesine müsaade etmedik, aynı şekilde devam edeceğiz. Enflasyonun etkilerini azaltacağız.

Temel meselemiz halkımızın refahı olacak, verdiğimiz sözleri hayata geçireceğiz. Önümüzdeki 3 yılı kapsayan OVP’mizi güncelleyeceğiz. Enflasyonu düşürmeye yönelik adımlar atacağız.

ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU NE ZAMAN TOPLANACAK?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, hükümetin çağrısı üzerine 13 Haziran’da toplanıyor. Komisyonda işçi tarafını temsilen TÜRK-İş, işveren tarafını temsilen TİSK ile hükümet tarafını temsilen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bulunuyor.

Her tarafda 5’er kişilik temsilci bulunuyor. Yeni asgari ücret belirlenirken oy çokluğu yeterli oluyor. Hükümet yetkilileri burada hakem rolünde bulunuyor.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DAN ASGARİ ÜCRET TALİMATI: ÇALIŞANLAR ENFLASYONA EZDİRİLMEYECEK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Çalışanlar enflasyona ezdirilmeyecek’ talimatı sonrası hükümet yetkilileri burada işçi tarafına daha yakın konumda bulunuyor.

MAAŞLAR ARASINDA ASGARİ ÜCRET İLK ADIM OLACAK

Maaş zamları arasında asgari ücret zammı ilk sırada bulunuyor. Yeni asgari ücretin Kurban Bayramı öncesi belirlenmesi bekleniyor. Bayram sonrasında emekli ve memur zammına sıra gelecek.

Türkiye Yüzyılı’nın ilk kabine toplantısı gerçekleşti. Burada alınan kararlara göre asgari ücret, emekli ve memur zammı başta olmak üzere şu adımlar atılacak:

Maaş zamları belirlenirken sosyal devlet anlayışı çerçevesinde enflasyon farklarının yanında refah payları da geçerli olacak.

İlk adım alım gücünü artırmak, ikinci adım ise alım gücünün korunması olacak.

Tüm çalışanları ilgilendiren gelir vergisi düzenlemesi yapılarak sabit gelirlilerin refah düzeyini artırıcı adımlar atılacak.

Enflasyonu baskılayıcı yeni tedbirlerle artırılacak refah düzeyi korunacak. 1,5 yıl içinde tek haneli enflasyon hedefi belirlendi.

MALİYE BAKANLIĞI İLE MERKEZ BANKASI ENFLASYON İÇİN KOORDİNELİ ÇALIŞACAK

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ve yeni ekonomi ekinin alacağı yeni tedbirlerle artan alım gücünün korunması için yüzde 5 enflasyon hedefi stratejisi doğrultusunda orta vadeli plan açıklanacak. Merkez Bankası burada maliye politikasını yöneten Şimşek ile koordineli olarak çalışacak. Yeni Merkez Bankası Başkanı için Hafize Gaye Erkan oldu.

İŞTE MİLYONLARIN MERAK ETTİĞİ ASGARİ ÜCRET BELİRLEME TABLOSU

Yeni asgari ücret için 500 dolarlık (1 dolar=23,30 TL) yani 11.650 TL alım gücü işçi tarafının masaya getireceği önemli bir eşik olarak dikkat çekiyor.

Asgari ücret için 6 aylık enflasyon rakamları ve refah payı önemli bir kıstas olacak. 5 aylık enflasyon rakamları yüzde 15,26 oldu. 6 aylık enflasyon rakamlarının da yüzde 18-20 bandında olması bekleniyor. Buna refah payı da eklenmesi bekleniyor.

Bakanlığın 3 aydır gerçekleştirdiği saha çalışmaları neticesinde ortaya çıkan anket çalışmaları masada olacak.

ASGARİ ÜCRET İÇİN ÖNE ÇIKAN RAKAMLAR

Tüm veriler beraber değerlendirildiğinde asgari ücretin yüzde 30-35 bandında bir artışla net 11 bin-12 bin TL bandı arasında bir rakamla belirlenmesi ortaya çıktı.

YENİ ASGARİ ÜCRET 2023 NE KADAR OLACAK?

Asgari ücret için refah payı dahil masada 3 formül bulunuyor.

Yüzde 25 zam ile belirlenmesi durumda net asgari ücret 10 bin 634 TL, brüt asgari ücret 12 bin 510 TL, işveren maliyeti ise bu durumda 14 bin 699 TL olacak.

Yüzde 30 zam ile belirlenmesi durumda net asgari ücret 11 bin 58 TL, brüt asgari ücret 13 bin 10 TL, işveren maliyeti ise bu durumda 15 bin 287 TL olacak.

Yüzde 40 zam ile belirlenmesi durumda net asgari ücret 11 bin 910 TL, brüt asgari ücret 14 bin 11 TL, işveren maliyeti ise bu durumda 16 bin 463 TL olacak.

MEVCUT ASGARİ ÜCRET İÇİNDE İŞVEREN MALİYETİ 11.759 LİRA

Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 10.008 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 8.506,80 lira olarak uygulanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 11.759,40 lira. Bunun 10.008 lirasını brüt asgari ücret, 1.551,24 lirasını sosyal güvenlik primi, 200,16 lirasını işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari ücret, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten 5’er temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında her yıl Aralık ayında toplanıyor. Bakanlık yetkililerinden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Burada oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

ASGARİ ÜCRET CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN TARAFINDAN AÇIKLANACAK

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun çalışmalarını tamamlaması sonrası uzlaşılan rakam Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayına sunulacak. Yeni rakamın Erdoğan tarafından kamuoyuna duyurulması bekleniyor.

BÜTÜN ÇALIŞANLARIN MAAŞLARINDAKİ VERGİ DIŞI TUTAR YÜKSELECEK

Türkiye’de 7 milyon civarında asgari ücretli çalışan bulunuyor. Asgari ücret artışları tüm çalışanların gelirlerini dolaylı yoldan da etkiliyor.

Asgari ücretin artmasıyla birlikte, bütün çalışanların vergi dışı bırakılacak kazanç tutarı da artacak. Daha açık ifadeyle maaşını asgari ücretten yüksek alanların da hem maaşları yükselecek hem de brüt maaşları üzerindeki vergi dışı kalan tutarın artmasıyla kazanç artacak.

VERGİ DİLİMLERİ YENİDEN DÜZENLENECEK VE TÜM ÇALIŞANLARIN GELİRİ ARTACAK

Temmuz ayında asgari ücrete zam yapılamasının yanında çalışanların maaşlarına vergi ayarı yapılarak alım gücünün artırılması hedeflenecek. Yeni düzenleme ile beraber ücretler üzerindeki vergiler yeniden belirlenerek çalışanların gelirlerini artırıcı uygulamalar hayata geçirilecek. Bu düzenlemeyi Hazine ve Maliye Bakanlığı gerçekleştirecek.

ASGARİ ÜCRETE ZAM İLE ÖDEMELER ARTACAK

Temmuz 2023’te sosyal güvenlik, çalışma yaşamındaki birçok parametre yeni asgari ücrete göre belirlenecek. Yeni asgari ücret ile beraber şu tutarlar da artacak:

Sosyal güvenlik sisteminde prime esas kazanç alt, üst seviyeler

İdari para cezaları,

İşsizlik sigortasından ödenen en yüksek aylık,

Gelir testi sınırı,

65 yaş aylığı için gelir kriteri,

Gündelikçi için ödenen prim,

Bireysel emeklilik devlet katkısı tutarları da yeniden hesaplanacak.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL