Ekonomi Manşet

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Avrupa’nın batarya üretim üssü olmakta kararlıyız

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kocaeli’nin Gölcük ilçesinde “Ford Otosan Yeniköy Fabrikası Açılış Töreni”nde açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan: Avrupa’nın batarya üretim üssü olmakta kararlıyız İşte Erdoğan’ın konuşmasından satır başları: Bugün burada üretime başlama..

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Avrupa’nın batarya üretim üssü olmakta kararlıyız

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kocaeli’nin Gölcük ilçesinde “Ford Otosan Yeniköy Fabrikası Açılış Töreni”nde açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Avrupa’nın batarya üretim üssü olmakta kararlıyız

İşte Erdoğan’ın konuşmasından satır başları: Bugün burada üretime başlama heyecanını 2014’te birlikte paylaştığımız, ilave yatırımla 2021’de kapasite büyümesine şahitlik ettiğimiz Yeniköy Fabrikası’nın açılış töreni için bir aradayız.

Avrupa’nın en büyük ticari araç üretim tesisi haline geldi. Ford’un mühendislik ve üretim gücünün bir yansıması olan bu tesis, pek çok öncü özelliğiyle geleceğin fabrikası ünvanını hak ediyor. Bu tesis hem içten yanmalı hem de elektrikli araç üretebilme özelliğiyle öne çıkıyor. Avrupa’nın en çok satan Van sınıfı aracı olan Transit Custom’ın yeni versiyonunun hayırlı olmasını diliyorum.

HER ADIMDA YANLARINDA DURDUK

Ford Otosan Türk otomotiv sanayinin gururu olmayı sürdürüyor. Üretim ve ihracat yapan, istihdam oluşturan tüm yatırımcılar gibi Ford Otosan’a da her zaman sahip çıktık. Yerli, yabancı sermaye ayrımı yapmadık, yapılmasına müsaade etmedik. Attıkları her adımda yanlarında olduk. 2,5 yıl önce 2 milyar dolarlık yatırım programı açıklayan Otosan’ın planını adım adım hayata geçirdiğini görmekten memnuniyet duyuyorum.

KÜRESEL KRİZLERE RAĞMEN AŞTIK

Otomotiv üretiminde dünya sıralamasında 5 yılda 15. sıradan 13. sıraya yükselmiş olmamız doğru istikamette ilerlediğimizi gösteriyor. Bu başarıya ardı ardına yaşanan küresel krizlere rağmen ulaştık.

BATARYA ÜSSÜ KONUMUNA GELMEKTE KARARLIYIZ

Dünyada bu yıl 7 milyonu Çin, 3 milyonu Avrupa, 2 milyonu Amerika olmak üzere 14 milyon elektrikli araç satışı yapıldı. Togg’un ilgisiyle hızla gelişen elektrikli araç piyasasına sahip olma yolunda ilerliyoruz. En geç 2030 yılında Avrupa’nın batarya üretim üssü konumuna gelmekte kararlıyız. Ford Otosan’ın geçtiğimiz yılın Nisan ayında hattan indirdiği ilk elektrikli ticari aracı e-Transit’le attığı adımın geleceğine inanıyorum. Elektrikli ticari araç üretimi ve satışında da Ford Otosan’ın ülkemizin amiral gemisi olmayı sürdüreceğinden şüphe duymuyorum. Otomotiv sektöründeki yeni gelişmelere kendilerini adapte edemeyen firmalar bir süre sonra ayakta kalmakta zorlanacakları açıktır. Ford, önümüzdeki asırda da sektördeki liderliğini devam ettirme azmiyle yoluna devam ettiğini ispatlıyor.

PROGRAMLARIMIZI RAFA KALDIRMADIK

Küresel ekonomi 2-3 yıldır çok ciddi zorluklarla, krizlerle mücadele ediyor. Tüm dünyayı derinden sarsan covid-19 salgınının etkilerinden henüz tam manasıyla kurtulmadan Rusya-Ukrayna savaşı patlak verdi. Tedarik zincirindeki kırılmalara enerji ve gıda fiyatlarıyla ilgili sıkıntılar eklendi. Pek çok ülkede enflasyon oranları 60-70 yılın en yüksek seviyelerine ulaştı. Dünyadaki diğer tüm ülkeler gibi biz de etkilendik, etkileniyoruz. 14 milyon insanımızı etkileyen 6 Şubat depremlerinde 50 bin insanımızı kaybettik, ciddi yıkımlar yaşadık. 100 milyar doların üzerinde ilave finansman ihtiyacımız ortaya çıktı. Türkiye Yüzyılı vizyonu altında hedeflerimizden vazgeçmedik, programlarımızı rafa kaldırmadık. Küresel gündemi meşgul eden krizlerin hepsi ülkemizin içinde yer aldığı bölgede meydana geliyor. En büyük başarımız şimdiye kadar ülkemizi sıcak çatışmaların tarafı yapmamaktır. İstikrarsızlık ateşinin ülkemize sirayet etmesine izin vermememiz olmuştur. Türkiye’yi krizlerin çözümünde anahtar ülke konumuna getirdik.

YÜZDE 5’LİK BÜYÜME HEDEFLİYORUZ

Ekonomiyi asla geri plana atmadık. Yatırım, istihdam, ihracat, cari fazla ile ülkemizi ileriye taşımak için politikalarımızı uyguluyoruz. İş dünyamıza mümkün olan en geniş yelpazede önem verdik. Ücretliler ve emekliler başta olmak üzere düşük gelirli kesimin hep yanında yer aldık. 14-28 Mayıs seçimleri bir diğer dönüm noktası olmuştur. Rekor katılımla adeta milli irade şovuna çevirdiğimiz seçimler Türk demokrasisinin gücünü ortaya koymuştur. Türkiye Yüzyılı için yola koyulduk. Ekonomiye dair yol haritamızı kısa sürede uygulamaya koyduk. Yıllık planımızı ve 12. Kalkınma Planımızı kamuoyuna sunduk. Önümüzdeki 5 yıl boyunca ekonomide bize rehberlik edecek kalkınma planımızda yüzde 5’lik büyüme hedefliyoruz. Yılda yüzde 3 istihdam artışı sağlayarak işsizliği yüzde 7,5 seviyesine düşürmeyi hedefliyoruz. Hiçbir hedefimiz afaki değildir.

Türkiye uluslararası yatırımcılar için güvenli liman olma vasfını sürdürecektir. Geride bıraktığınız her fırtına size eşsiz tecrübeler de kazandırır. Biz artık bu tecrübeye sahibiz. Fırsatları artık çok daha erken görebiliyoruz. Yatırımcılarımıza, kadınlarımıza, gençlerimize verdiğimiz desteği hep bu anlayışla sürdürüyoruz.

Ford Otosan fabrikasının ülkemize, milletimize, grubunuza tekrar hayırlı olmasını diliyorum. Tüm emekçi kardeşlerimi tebrik ediyorum. Yeni yatırımların heyecanını paylaşmak üzere tekrar bir araya gelme dileğiyle sizleri selamlıyorum.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL