Manşet Sağlık

DSÖ’den maymun çiçeği çağrısı

M çiçeği virüsünün (mpox) Avrupa’ya sıçramasının ardından Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, virüsten etkilenen ülkelere “birlikte hareket etme” çağrısı yaptı. DSÖ’den maymun çiçeği çağrısı Dünya Sağlık..

DSÖ’den maymun çiçeği çağrısı

M çiçeği virüsünün (mpox) Avrupa’ya sıçramasının ardından Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, virüsten etkilenen ülkelere “birlikte hareket etme” çağrısı yaptı.

DSÖ’den maymun çiçeği çağrısı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, sosyal medya platformu X üzerinden Mpox virüsüne (maymun çiçeği) ilişkin önemli bir mesaj paylaştı. İsveç’te ilk M çiçeği virüsü vakasının tespit edilmesinin ardından, Ghebreyesus, etkilenen ülkelerin virüse karşı ortak bir mücadele yürütmesi gerektiğine dikkat çekti.

GÖZETİM VE VERİ PAYLAŞIMI ÇAĞRISI

Ghebreyesus, tüm ülkeleri virüsün yayılımını izlemek için gözetimi artırmaya, veri paylaşımını hızlandırmaya ve bulaşma dinamiklerini daha iyi anlamak için iş birliği yapmaya davet etti. Ayrıca, ülkeler arasında aşı gibi halk sağlığı araçlarının paylaşılmasının ve önceki salgınlardan alınan derslerin uygulanmasının önemine vurgu yaptı.

HALK SAĞLIĞI ACİL DURUMU İLAN EDİLDİ

Mpox virüsünün Afrika ve diğer bölgelerde uluslararası yayılma riski nedeniyle, Ghebreyesus, 14 Ağustos’ta DSÖ Acil Durum Komitesi’ni topladı. Komite, Mpox’un uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu oluşturduğu yönünde görüş bildirdi ve Ghebreyesus bu tavsiyeyi kabul etti.

MPOX VİRÜSÜ NASIL BULAŞIYOR?

Mpox, kemirgen hayvanlardan veya enfekte bireylerden bulaşabiliyor. Virüs, enfekte kişinin vücut döküntülerine, bu döküntülerin bulaştığı eşyalarla temasla veya vücut sıvılarıyla bulaşıyor.

BELİRTİLER VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Mpox virüsünün belirtileri, yüksek ateş, baş ve kas ağrıları, lenf bezlerinde şişlik ve ciltte kabarcıklar şeklinde ortaya çıkıyor. Hastalık için özel bir tedavi yöntemi bulunmuyor, ancak antiviral ilaçlarla kontrol altına alınabiliyor. Çoğu vaka hafif geçiyor ve birkaç hafta içinde iyileşiyor.

MPOX ADI NEDEN DEĞİŞTİRİLDİ?

2022 yılında DSÖ, “maymun çiçeği” olarak bilinen bu hastalığın ismini, ırkçılık ve ayrımcılık kaygıları nedeniyle “mpox” olarak değiştirdi.

 

KAYNAK: Anadolu Ajansı

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL