Gündem Manşet

Murat Kurum: Depreme karşı dirençli bir Türkiye için bu yola baş koydum

‘Asrın İhyası: Güçlü Yarınlara 6 Şubat Depremleri Sempozyumu’nda’ konuşan Murat Kurum, “Gece gündüz çalışmaya devam edeceğiz” dedi. Dirençli bir Türkiye oluşturmak için de bu yola baş koyduğunu söyleyen Bakan Kurum,..

Murat Kurum: Depreme karşı dirençli bir Türkiye için bu yola baş koydum

‘Asrın İhyası: Güçlü Yarınlara 6 Şubat Depremleri Sempozyumu’nda’ konuşan Murat Kurum, “Gece gündüz çalışmaya devam edeceğiz” dedi. Dirençli bir Türkiye oluşturmak için de bu yola baş koyduğunu söyleyen Bakan Kurum, “Herkes üzerine düşeni yapmalı” dedi.

Murat Kurum: Depreme karşı dirençli bir Türkiye için bu yola baş koydum

‘Asrın İhyası: Güçlü Yarınlara 6 Şubat Depremleri Sempozyumu’nda’ konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, deprem zamanında yaşananları anlatarak söze başladı.

“O mücadeleyi başlatmak üzere bölgelere dağıldık. Çok acı günler geçirdik” diyen Bakan Kurum, devam eden sözlerinde ise şöyle konuştu:

“HEMEN MİLLETİMİZİN DERDİYLE DERTLENİP, ÇALIŞMALARA BAŞLADIK”

Bir taraftan kar kış, soğuk. Bir taraftan vatandaşımızın milletimizin acılarıyla mücadele ederken, o acıları sizin yaşama lüksünüz yok. İçimize attık. Hemen milletimizin dediyle dertlenip, orada hızlı bir şekilde asrın inşası, asrın birlikteliği ve seferberlik anlayışıyla başlattığımız ihya ve inşa faaliyetlerini yürütmeye gayret gösterdik.

“KARŞIMIZDA DEVASA BİR YIKIM, MÜCADELE ALANI VARDI”

Değerli misafirler, ben bugün size acıdan değil umuttan, hüzünden değil, güçlü bir yarından söz etmek istiyorum.

Şunu hemen söylemeyeliyim; Cumhurbaşkanımızın liderliğinde sahaya çıktığımız ilk andan bu yana geçen o saatlerde bile depremin izlerini silme arzumuzdan, yeni yuvalarımızı, evlerimizi en hızlı şekilde inşa etme kararlılığımızdan bir an bile vazgeçmedik.

Biz annelerimiz için, yavrularımız için hızlı düşünmek ve kararlı olmak durumundaydık. Karşımızda devasa bir yıkım ve mücadele alanı vardı.

“ASRRIN DAYANIŞMASINI GÖSTERDİK”

İzninizle bu mücadele alanını şöyle izah etmek istiyorum. Deprem bölgesinde yaklaşık 1 milyon bapımsız birim hasar görmüştür. 11 ilimiz, 124 ilçemiz, 6 bin 929 köy ve mahallemiz depreme maruz kalmıştı.

Bir başka ifadeyle depremin etkilediği alanın büyüklüğü dünyanın 45’nci ülkesine denk geliyordu. Türkiye’nin milli gelirinin neredeyse yüzde 10’nu üreten bölgenin ekonomisi maalesef depremden olumsuz etkilenmişti. Eskiler ne güzel söylemişler; her karanlık kendi aydınlığını içinde taşır.

Bunu biz sahada gittiğimiz her yerde bir kez daha öğrendik. Devlet ve millet olarak tarihin en büyük felaketine karşı tarihin en büyük dayanışmasını aziz milletimizle birlikte sergiledik. Bugün tüm kurumlarımızla depremin ilk anından bugüne adeta milli mücadele şuuruyla çalışmaya devam ediyoruz. Gece- gündüz orada 182 bin işçi, emekçi, mimar, mühendis kardeşlerimizle, sizlerle tüm bakanlıklarımızla birlikte o ilk gün ilk saat itibarıyla tuttuğumuz kardeşlerimizin elini bırakmayacağız dedik, onlara sımsıkı sarıldık.

“HİÇ KİMSEYİ MAHALLESİNDEN UZAKLAŞTIRMAYACAĞIZ DEDİK”

Biz deprem bölgesinin kardeşi olmaya adayız. Onların mutluluğu, gelecekle ilgili ümidi bizim için her şeyden öte. Şu anda buluşmamızın adı asrın ihyası.

11 ilimizde sadece yuva değil, tarihi, kültürel mekanları da hem mimarı hem de bölgenin ihtiyaçlarına uygun şekilde yeniden ihya ediyoruz. Hiç kimseyi mahallesinden uzaklaştırmayacağız dedik, bu anlayışla çalışıyoruz.

Anadolu coğrafyası depremler coğrafyasıdır. Hiçbir annemizin yavrusunu hiçbir yavrumuzun annesini enkaz başında beklemesini istemiyoruz. Biz bu acılara çok şahitlik ettik.

EGE’DEKİ DEPREMLER

Ege’deki durdurulamayan sarsıntıları hep beraber izliyoruz. Bu depremler Santorini adasındaki volkanın olduğu bölgede yoğunlaşıyor. Benzer bir hareketlilik yeniden başladı ve sarsıntılara neden oluyor. Bunun için kendiliğinden yıkılan binaların, hem de durdurulamayan sarsıntıların verdiği mesaj. Bu mesaj açıktı, depreme hazırlık mücadelemizin ne kadar acil olduğunu bizlere bir kez daha göstermiştir.

İSTANBUL İÇİN KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇAĞRISI

İstanbul’un yeni bir depremi kaldıracak gücü yok, ülkemizin de depremi kaldıracak gücü yok. İstanbul’da 7.5 milyon konutun 1.5 milyonu yüksek risk altında. İstanbul’da acilen yıkılacak 600 bin evde oturuluyor. İstanbul’da başlatmış olduğumuz dönüşüm uygulamalarını daha da hızlandırmak zorundayız. Biz devlet olarak üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz.

Kentsel dönüşümden sorumlu olan belediyelerden artık, diğer tüm gündem ve gereksiz tartışmaları bırakmalarını istiyoruz. Hep birlikte herkes kendi üstüne düşeni yapmalı. Biz devlet olarak sahada tek bir dakika bile ayrılmayacağız. Gece-gündüz dönüşüm için mücadeleyi sürdürmeye devam edeceğiz.

SOSYAL KONUT PROJELERİ

Dar gelirli vatandaşlara müjde vermiştik. Sosyal konut projelerimizin yapılacağını Cumhurbaşkanımız müjdelemişti. Şimdi sözümüzü tutmak için sosyal konut genelgemizi valiliklere gönderdik, kendilerinden sosyal konut yapılacak arazileri belirlemelerini istedik. Milletimizin ev ihtiyacını karşılayacak adımları atmaya devam edeceğiz.

 

KAYNAK: Anadolu Ajansı

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL