Manşet Siyaset

1 Nisan’da yeni bir sayfa açılacak! Murat Kurum: İBB tarihindeki en yüksek seviyeye çıkaracağız

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, “İstanbul’u Büyüten Kadınlar Programı”nda konuştu. Kurum “Kadın yönetici, işçi ve memur sayımızı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin tarihindeki en yüksek seviyeye çıkaracağız” dedi. 1 Nisan’da..

1 Nisan’da yeni bir sayfa açılacak! Murat Kurum: İBB tarihindeki en yüksek seviyeye çıkaracağız

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, “İstanbul’u Büyüten Kadınlar Programı”nda konuştu. Kurum “Kadın yönetici, işçi ve memur sayımızı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin tarihindeki en yüksek seviyeye çıkaracağız” dedi.

1 Nisan’da yeni bir sayfa açılacak! Murat Kurum: İBB tarihindeki en yüksek seviyeye çıkaracağız

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, İstanbul’u Büyüten Kadınlar Programı’nda açıklamalarda bulundu. Konuşmasına Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ten bir alıntı ile başlayan Kurum, “‘Türkiye Cumhuriyeti’nin kadınları, bütün Türk tarihinde olduğu gibi bugün de en şerefli varlığımızdır.’ Bu söz, ispatlı bir sözdür. İspatı, bizzat sizlersiniz. Çünkü bugün, 4 bin yıllık asaletinizle, her alanda tarih yazmaya devam ediyorsunuz.” dedi. İstanbul’un kuruluş efsanesinin bile dünyanın en güzel kadınının hikayesi ile başladığını belirten Kurum, “Kız Kulesi, İstanbul’un tarihindeki en güzel efsanelerden birini temsil eder. İstanbul; Şah Sultan’ın, Haseki Sultanların külliyeleriyle; Mihrimah ve Valide Sultanların camileriyle, Osmanlı’nın o zarif kadınlarının yaptırmış oldukları binlerce vakıfla; kadınların ellerinde adeta bir dantel gibi işlenmiştir. Bu şehrin kadim mahallelerinde bulunan evlerin, meydanların, hanların tamamının altında kadınların imzaları vardır. Seyyahlar da bu durumu kabul etmiş olmalılar ki; notlarında ‘İstanbul, dünyada en çok kadın elinin değdiği şehirdir.’ derler.” ifadelerini kullandı.

“Kadın çalışan sayımızı İBB tarihindeki en yüksek seviyeye çıkaracağız”

Konuşmasına kadınların toplumdaki yerini ve önemini vurgulayarak devam eden Kurum, “İstanbul’umuz; inşaattan tekstile turizmden sağlığa, savunma sanayisinden sivil topluma, hukuktan spora, gazetecilikten sanata kadar her alanda liderlik eden Türk kadınının emekleriyle; 1 Nisan itibarıyla yeniden tarih yazmaya hazırlanmaktadır. 39 gün sonra İstanbul’umuz; Gerçek Belediyecilikle tanışacak ve Kadınların İstanbul’u dönemi başlayacak.” dedi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak kadınlarla omuz omza çalışacaklarını vurgulayan Kurum, “Kadınlarımızın inceliğini, özgüvenini örnek alan bir yönetim anlayışı sunacağız. Sizlere, İstanbul’un kadınlarına söz veriyoruz. Göreve geldiğimizde; kadın yönetici, işçi ve memur sayımızı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin tarihindeki en yüksek seviyeye çıkaracağız. İstanbul’un kadınları, bu aziz şehri nasıl bugüne taşıdıysa; biz de İstanbul’u yeniden yükselişe geçirecek projelerimize sizlerle birlikte imza atacağız.” diye konuşmasına devam etti.

1-867

“İstanbul’u Büyüten Kadınlar Meclisi’mizi beraber kuracağız”

AK Parti iktidarında kadınların daima önünün açıldığını hatırlatan Kurum, “İstanbul için yeni bir dönem başlıyor. Bizim dönemimizde; İstanbul’a yön veren doğrudan kadınlar olacak, sizler olacaksınız. 1 Nisan’dan itibaren; bu şehri kadınlarımızla birlikte, sizlerle yöneteceğiz. İstanbul’daki; çevreden doğa korumaya, mimariden iklim değişikliğine ve kadın istihdamına kadar yüzlerce farklı alanda hizmet veren tüm kadın dernekleri ve vakıflarıyla bir araya gelerek, İstanbul’u Büyüten Kadınlar Meclisi’mizi beraberce kuracağız. Sizlerle bugün ilkini yaptığımız bu toplantıyı sürdüreceğiz, düzenli olarak yapacağız.” dedi.  Kadınların çeşitli projelerde etkin olması için fırsatlar sunacaklarını da aktaran Kurum, “Bir çevre hareketi olarak doğan, daha sonra hızla Türkiye’nin en büyük kadın hareketine ve ardından da küresel bir çevre seferberliğine dönüşen Sıfır Atık Hareketinde, Saygıdeğer Emine Erdoğan Hanımefendi’nin öncülüğünde çok güzel işlere, projelere imza attık. Şimdi hep birlikte yeni bir hedef daha koyuyoruz. İstanbul’u sıfır atığın model şehri yapacağız. 2040 net sıfır emisyon hedefimize; birlikte gerçekleştireceğimiz çalışmalarla, yenilikçi çevre projeleriyle ulaşacağız.” dedi.

“Mevcut İBB yönetimi İSMEK’leri işletilemez hale getirdi”

Kadın girişimcilerin her zaman yanlarında olacaklarını söyleyen Kurum, “Hep birlikte; kadınların işgücüne katılımını ve kadın girişimcileri tüm gücümüzle destekleyeceğiz. Bunun için de ihtiyaç duyulan eğitime, istihdam fırsatlarına ve finansal erişime dair eşitsizlikleri ortadan kaldıracağız. Bu mevcut yönetim kadınlarımızın bin bir emekle kurduğu göz nuru İSMEK’lerimizi artık işletilemez hale getirdi. Halbuki oradaki amaç; kadınlarımızın istihdamını artırmaktı. Orada iş gücü ile birlikte İstanbul’un büyümesine katkı sağlamaktı. İSMEK ve diğer meslek edindirme faaliyetlerimizle birlikte biz inşallah, 39 ilçede kadınlarımıza hizmet edecek atölyeleri süratle yaygınlaştıracağız. Kadınlar; hangi sektörde iş yapmak isterse, biz tam o karar noktasında hemen yanlarında olacağız. İlk işini kuran 100 bin girişimci kadınımıza 100 bin lira destek sunarak, ‘Büyükşehir yanında’ diyeceğiz.” ifadeleriyle projelerinden bahsetti.  Sosyal Belediyecilik anlayışını da öne çıkaracaklarını belirten Kurum, “Başta kadın emeklilerimiz olmak üzere, ihtiyaç sahibi büyüklerimizin İstanbulkartlarına her ay 2.500 TL destek ödemesi yapacağız.” dedi.

“5 yılda bir irade ortaya koymadınız, bari yapılana mâni olmayın”

İstanbul’daki trafik probleminin yıllardır çözülemediğine işaret eden Kurum, “Bugün İstanbul’da; çalışan her bir kadınımız, sizce yılda kaç saatini trafikte kaybediyor? Tam 288 saati trafikte heba oluyor. Yani trafik çilesi her bir kadınımızın ömründen tam 3 buçuk yılı çalıyor. İstanbul’un bu trafik çilesi bitse kötü mü olurdu? Maalesef algı belediyeciliğiyle; İstanbul artık trafikte çile çekilen bir şehir haline geldi. Bizim Türkiye Yüzyılı Proje’mizde açıkladıklarımızla, yeni metrolarla, tünellerle, otopark sistemleriyle ve daha birçok ulaşım atılımıyla; bu sorunu da süratle çözen tarafta olacağız. Kadınlarımıza rahat bir nefes aldıracağız.” diye konuştu.

Ardından kentsel dönüşüm sürecinin nasıl işleyeceğine değinen Kurum, “Deprem gerçeğini bir milli güvenlik meselesi olarak görmek zorundayız. Bu kapsamda da yapılacak tek şey, kentsel dönüşümdür. Bilim insanlarımız söylüyor: Deprem riskiyle yaşayan 1 buçuk milyon ailemiz var. 650 bin konutu ise acilen dönüştürmemiz gerektiğini ilan ediyorlar. Biz 650 bin konut yapıp, bir seferberlik anlayışıyla İstanbul’umuzu dönüştüreceğiz dediğimizde; mevcut CHP’li yönetim ne diyor biliyor musunuz? ‘650 bin konutun yapılmasına gerek yok’ diye açıklama yapıyor. Ben buradan Ekrem Bey’e soruyorum: 650 bin konutu dönüştürmeyerek, İstanbul’la ilgilenmeyerek, boş zamanlarında belediyecilik yaparak, İstanbul’daki deprem riskini nasıl ortadan kaldırmayı hedefliyorsunuz? Vatandaşımızın kaygılarını deprem dönüşümü yapmadan, o iradeyi sahada göstermeden, milletimizle el ele vererek dönüşümü gerçekleştirmeden, nasıl insanlarımızın korkularını gidermeyi düşünüyorsunuz? Sizin böyle bir derdiniz olmadığını biz çok iyi biliyoruz, milletimiz de çok iyi biliyor. Siz, İstanbul’un deprem dönüşümünü çözmek üzerine zaten 5 yılda herhangi bir irade ortaya koymadınız. Bari yapılana mâni olmayın, yapılanı engellemeyin. Deprem dönüşümü milli güvenlik meselesidir ve bu dönüşümü gerçekleştirmek durumundayız. İstanbul’umuz, depreme hazır olana kadar bu mücadeleyi gece gündüz sürdüreceğiz.” dedi.

Sayfa

“İstanbul’un Geleceği için Güçlü Kadınlar”

Katıldığı programda Yazar Alev Alatlı’yı da yâd eden Kurum, “Bir süre önce kaybettiğimiz Alev Alatlı hocamızı rahmetle anıyorum. Kendisi daima bize, ‘Dünyanın İyiliği için Türkiye’ derdi. Biz de onun aziz hatırasının gölgesinde, ‘İstanbul’un Geleceği için Güçlü Kadınlar’ diyeceğiz. Ve sizlerden aldığımız ilhamla; her alanda güçlü bir İstanbul için; yanınızda olmaktan asla taviz vermeyeceğiz. Bu vesileyle 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nüzü şimdiden kutluyorum.” ifadeleriyle konuşmasını sonlandırdı.

İstanbul’u Büyüten Kadınlar Programı’na Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, eski Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Tansu Çiller, AK Parti Kadın Kolları Başkanı Saliha Demirer, Murat Kurum’un eşi Şengül Kurum, İş insanı Nilhan Değer ve alanlarında öne çıkan kadın girişimciler katılım gösterdi. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, konuşmasında, “İstanbul için çok umutluyum. Murat Kurum’un projelerini incelerken İstanbul için heyecanlanıyorum. Çünkü bu projeler İstanbul’un çehresini değiştirecek, değer katacak, güzelleştirecek. Her şeyden önce Murat Kurum, ‘Sadece İstanbul’’ diyerek yola çıktı ve bütün tecrübesini İstanbul’umuza vakfetmek için hazır.” ifadeleri ile Murat Kurum’a desteklerini sundu. Eski Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Tansu Çiller de programının ardından basın mensuplarına açıklama yaptı. Çiller, “Murat Kurum bir heyecanla geliyor İstanbul’a. İstanbul bu heyecanı arıyordu. Çok önemli noktalara değindi, bence en önemlisi depremdi. Ulaştırmada da çok büyük zaman kaybediyor İstanbullu. Bir üçüncü de istihdam konusuna değindi, o beni çok heyecanlandırdı. Çünkü gençlerimizin, kadınlarımızın buna ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Orada ilk kadın kredilerini veren birisi olarak bu beni heyecanlandırıyor. Umuyorum ki bu alanda belediyecilik de birleştirerek bir demokratik atılım haline de getirilebilir. Mutlaka bankalarımızın da dahil olacaktır sürece. Böyle bir güçlü üçgen şeklinde ele alınırsa, İstanbul için çok şey yapılacaktır buna inanıyorum. İstanbul için hayırlı olsun.” şeklinde konuştu. Girişimci iş insanı Nilhan Değer ise yaptığı konuşmada Kurum’a teşekkürlerini ileterek, “Kadın istihdamını çok önemsiyorum ve kadınların elinin değdiği her yerin farklılaştığına inanıyorum. Biz kadınlar olarak Sayın Başkanım, arkanızdayız. Kadınların desteğini arkanıza aldığınız sürece gerçekten bu yolda çok güzel ilerleyeceğinize inanıyorum.” dedi.

Programın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Kurum, megakentte hayata geçirecekleri projelerle kiraların da düşmesine katkı sağlayacaklarını aktardı. Kurum, “Hem 100 bin lira kentsel dönüşümde vatandaşımıza taşınma ve kira yardımı vereceğiz. Hem de 100 bin kiralık konut yapacağız. Hedefimiz; kentsel dönüşüme girmiş vatandaşlarımızın, yapmış olduğumuz bu kiralık konutlarda ikamesini sağlamak. Dolasıyla İstanbul genelinde de 39 ilçede yapacağımız 100 bin kiralık konutla, kira fiyatlarının düşmesine de destek olmuş olacağız. Çift taraflı olarak bu soruna ilişkin önemli bir iradeyi ortaya koymuş olacağız.” dedi. Sahipsiz sokak hayvanlarına yönelik atacakları adımları da anlatan Kurum, “Şu an İstanbul’un sokaklarında korkuyu giderecek proje için, 39 ilçemize hayvanlarımızın bakım, aşılama ve tedavi işlemlerinin yapılabileceği, yine aynı şekilde kısırlaştırma sürecini takip edeceğimiz hayvan bakım merkezlerimizi Büyükşehir’imize kazandıracağız. Bu işi kontrol altına almamız lazım. Her işte olduğu gibi sahipsiz sokak hayvanları ile alakalı herhangi bir iradeyi CHP’li İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin atmadığını görüyoruz. Dolayısıyla sahipsiz hayvanlarımıza barınaklarda bakarken, soruna ilişkin problemi çözmek adına kontrol altına almış olacağız.” şeklinde konuştu. “Mal varlığınızı açıklamayı düşünüyor musunuz?” sorusuna da yanıt veren Kurum, “Biliyorsunuz biz bakanlık görevi yaptığımız için; görev kapsamında mal varlığımızı düzenli olarak bildiriyoruz. Resmi olarak da mal varlığımız kayıtlardadır. Açıklamakta da hiçbir sıkıntı yok, problem yok.” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL