Dünya Manşet

21 günlük ateşkes çağrısı İsrail ve Lübnan’da farklı yankılar uyandırdı

ABD ve Fransa’nın öncülüğünde AB ve 8 ülkenin destek verdiği İsrail-Lübnan sınırında 21 günlük acil ateşkes çağrısı Lübnan’da memnuniyetle karşılandı. Netanyahu’nun çağrıya olumlu baktığı öne sürülürken İsrail’de koalisyon ortaklarından ve..

21 günlük ateşkes çağrısı İsrail ve Lübnan’da farklı yankılar uyandırdı

ABD ve Fransa’nın öncülüğünde AB ve 8 ülkenin destek verdiği İsrail-Lübnan sınırında 21 günlük acil ateşkes çağrısı Lübnan’da memnuniyetle karşılandı. Netanyahu’nun çağrıya olumlu baktığı öne sürülürken İsrail’de koalisyon ortaklarından ve muhalefetten sert tepkiler geldi.

21 günlük ateşkes çağrısı İsrail ve Lübnan’da farklı yankılar uyandırdı

ABD ve Fransa’nın öncülüğünde yapılan, Avrupa Birliği (AB) ve 8 ülkenin daha destek verdiği 21 günlük ateşkes çağrısı, İsrail ile Lübnan arasındaki gerilimi düşürmeyi ve diplomasiye alan açmayı hedefliyor. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, 8 Ekim 2023’ten bu yana devam eden çatışmaların büyük bir bölgesel krize yol açabileceği vurgulanarak, acil bir diplomatik çözümün gerekliliği ifade edildi. Bu çağrıya, AB’nin yanı sıra Avustralya, Kanada, Almanya, İtalya, Japonya, Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri de katıldı.

ATEŞKESİN AMACI VE DİPLOMASİ İÇİN ÖNEMİ

Ortak açıklamada, sivillerin evlerine dönebilmeleri ve diplomatik çabaların başarılı olabilmesi için çatışmaların 21 günlük süreyle durdurulması gerektiği belirtildi. Açıklamada, “Bu durum kimsenin çıkarına değildir, ne İsrail ne de Lübnan halkının” ifadelerine yer verildi. İsrail ve Lübnan’a, BM Güvenlik Konseyi’nin 1701 sayılı kararıyla uyumlu bir şekilde bu geçici ateşkese destek verme çağrısı yapıldı.

LÜBNAN ATEŞKES ÇAĞRISINI MEMNUNİYETLE KARŞILADI

Lübnan Başbakanı Necib Mikati, uluslararası toplumun ateşkes çağrısını olumlu bulduğunu belirterek, ateşkesin Lübnan halkı için büyük bir adım olduğunu vurguladı. Mikati, en önemli konunun İsrail’in bu çağrıya vereceği yanıt olduğunu ve Tel Aviv’in ateşkese bağlı kalmasının kritik bir unsur olduğunu ifade etti.

DİPLOMASİYE VERİLEN DESTEK

Mikati, ateşkesin sadece bir ara adım olduğunu, kalıcı bir çözüm için diplomatik sürecin önem taşıdığını belirtti. İsrail’in uluslararası kararlara uyması gerektiğini vurgulayan Lübnan Başbakanı, bu adımın bölgesel istikrarın sağlanması için bir fırsat sunduğunu söyledi.

İSRAİL’DE ATEŞKESE KARŞI FARKLI GÖRÜŞLER

İsrail’de Başbakan Binyamin Netanyahu’nun ABD ve Fransa’nın öncülüğünde yapılan ateşkes çağrısını görüşmeye olumlu baktığı ve müzakereleri yürütmek üzere Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer’ı görevlendirdiği iddia edildi. Ancak İsrail’de bu çağrıya koalisyon ortaklarından ve muhalefetten sert tepkiler geldi.

KOALİSYONUN TEPKİSİ

Netanyahu’nun aşırı sağcı koalisyon ortakları, ateşkesin Hizbullah’a toparlanma fırsatı vereceğini savunarak, İsrail’in operasyonları durdurmaması gerektiğini öne sürdü. Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, kuzeydeki operasyonların Hizbullah’ın tamamen ezilmesiyle sonuçlanması gerektiğini belirtti.

MUHALEFET DE İTİRAZ ETTİ

Ana muhalefet Gelecek Var Partisi lideri Yair Lapid, ateşkesin sadece 7 günle sınırlandırılması gerektiğini ve Hizbullah’ın silahsızlanmadan sınırdan çekilmesine razı olunmaması gerektiğini dile getirdi. Eski Başbakan Naftali Bennett ise ateşkesin Hizbullah’a yeniden yapılanma şansı vereceğini savundu.

 

KAYNAK: Anadolu Ajansı

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL